Muistomerkki

80-vuotis muistomerkki Tohmajärvellä

Kuva: Tommi Korhonen

Muistomerkki paljastettiin 4.7.2021
Osoite: Kaustajärventie 200, Tohmajärvi

Muistomerkin heraldiikka: Raskas Patteristo 1:n 80-vuotis muistomerkkiin käytettiin raskaasti kiviainesta. Itse muistomerkkikivi painaa lähes 20 tonnia ja kokonaisuudessaan muistomerkkiin on käytetty kiviaineksia yli 100 tonnia. Muistomerkissä on kaksi isoa kiveä. Kaksi kiveä symboloi henkeä ”kaveria ei jätetä”. Eli muistomerkkikivi ei seiso Tohmajärvellä ylhäisessä yksinäisyydessä. Varsinainen muistomerkkikivi on jo osittain sammaloitunut, viitaten hiipuvaan veteraanien lukumäärään. Infotaulun kivessä yläreuna kaartuu ja osoittaa, mihin suuntaan patteristo lähti ensimmäisistä asemistaan. Muistomerkkialueen takareuna on kaareva. Se symboloi Raskas Patteristo 1:n tykkien tuliaseman kannuskuoppia. Kannuskuoppaa muistuttavassa kaaressa on 12 pyöreähköä kiveä. Yhdessä tulipatterissa oli noin 120 miestä eli kukin kivi edustaa kymmentä tulipatterin miestä. Kannuskuoppaa muistuttavassa kaaren sepelipatjassa on hohtokiviä, jotka antavat pimeällä hohtoa Patteristossa palvelleiden tykkimiesten ja lottien muistolle. Kun katsoo muistomerkkiä aivan keskeltä, niin isojen kivien välistä näkyy yksi isohko pyöreä kivi ja sen rinnalla molemmin puolin pienemmät kivet. Tämä symboloi Patterin päällikköä ja hänen lähettejään, jotka katsovat kivien välistä muistomerkillä vierailevia.

Suurimmat tukijat: Kurikan kaupunki, Kurikan Naisten Säätiö, Maanpuolustuksen kannatussäätiö, Kenttätykistön Säätiö, Tohmajärven kunta, Ilmajoen kunta, Lappajärven kunta, Puolustusvoimat, Turvallisuuden tukisäätiö, Aallon Patteriston perinnetoimikunta, Kimmo Hurri, Teuvo Nissinen, Tmi Jussi ja Paula Raerinne, Hgin Seudun Reserviläispiiri, Kurikan Sotaveteraanit, E-P:n Sotaveteraanipiiri, Alavuden kaupunki, Kuopion Reserviläiset, Kurikan Lauluveteraanit ja Timo Rautakorpi.

Lakeuden Maanpuolustajan juttu 80 v.-muistomerkkijuhlasta.

Pienkeräykseen osallistuja ja/tai hanketta muuten tukenut, jos haluat että nimesi mainitaan listassa, niin lähetä s-postia osoitteeseen rspsto1 (at) gmail piste com

Piekeräykseen osaa ottaneet ja/tai hanketta muuten tukeneet:

Pöyhönen Pentti
Pohjois-Karjalan reserviläispiiri ry.
Pohjois-Karjalan reserviupseeripiiri ry.
Tohmajärvi – Värtsilän reserviläiset ry.